Onafhankelijke client ondersteuning

Heeft u behoefte aan iemand die met u meedenkt? Die helpt om uw vraag of probleem rondom zorg en ondersteuning onder woorden te brengen? Iemand die naar u en uw naasten luistert? Die u op weg helpt? Iemand die ook mee kan gaan naar gesprekken?

Zo iemand is er: de onafhankelijke cliënt ondersteuner.

Wat kan een cliënt ondersteuner (Co) voor u betekenen?

Cliëntondersteuners beschikken over veel kennis van het aanbod in zorg en ondersteuning en ze weten de weg hiernaartoe. Ze luisteren goed naar uw wensen, zien mogelijkheden en bespreken waar en bij wie u zorg of ondersteuning kunt krijgen. Ze verlenen zelf geen zorg of ondersteuning en staan los van zorgorganisaties. Een cliënt­ondersteuner inschakelen kost u niets.

Via het zorgkantoor

Als u een Wlz-indicatie heeft, kunt u terecht bij een cliënt­ondersteuner via het zorgkantoor. Het zorgkantoor levert zelf ondersteuning en heeft afspraken met organisaties voor cliënt­ondersteuning.

Via de gemeente

U kunt terecht bij een cliënt­ondersteuner via de gemeente als u hulp en advies nodig heeft op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. De gemeente kan u in contact met cliënt­ondersteuning brengen.

Cliëntondersteuning tijdens het coronavirus

Ook in deze periode kunt u cliënt ondersteuning aanvragen. Dit is het algemeen beleid. Iedere gemeente kan eigen beleid hebben rondom cliëntondersteuning tijdens het coronavirus. Daarom raden wij u aan om contact op te nemen met uw gemeente voor eventuele vragen hierover.