Mantelzorgers en vrijwilligers

Mantelzorg en de rol van familie

Zorgt u voor uw kind, partner, ander familielid, vriend of buurman met een ziekte of beperking? En kan die persoon daardoor thuis blijven wonen? Dan bent u een mantelzorger.

Zorggroep Oranje vindt het belangrijk dat mantelzorgers een actieve rol hebben in de zorg voor hun naaste. We betrekken de mantelzorgers direct bij de mogelijkheden om hun naaste zoveel mogelijk het leven te laten leiden dat hij of zij gewend was. Hierover wordt helder gecommuniceerd en de afspraken die gemaakt worden met de mantelzorger en de cliënt worden vastgelegd in het zorgleefplan, onderdeel van het Elektronisch Cliëntendossier. Het zorgleefplan is een levend document. De zorgprofessional heeft in het gehele proces een luisterende, adviserende, signalerende en coördinerende rol. Door bundeling van krachten van de mantelzorger en de zorgprofessional kan de cliënt optimale zorg ontvangen. Om de positie van de mantelzorgers te versterken, heeft Zorggroep Oranje een eigen mantelzorg-beleid ontwikkeld.
Dit beleid is te vinden via onderstaande link of download.

Vrijwilligers

Vrijwilligers in de gezondheidszorg zijn onmisbaar. Zij leveren een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van de cliënten. Zo is het ook bij Zorggroep Oranje. Heeft u een uurtje over in de week? Dan is vrijwilligerswerk bij Zorggroep Oranje misschien wel iets. Daarmee kunt u écht iets voor iemand betekenen!

Als vrijwilliger levert u een aanvulling op de zorg die beroepskrachten en familieleden verlenen. U bent dus niet bezig met verzorging, verpleging of behandeling. Bezigheden van vrijwilligers variëren van het begeleiden van cliënten bij dagelijkse activiteiten, zoals handwerken, wandelen en de krant (voor)lezen, tot het begeleiden van cliënten naar het ziekenhuis en gewoon een praatje maken. De inzet als vrijwilliger is heel belangrijk om dit werk invulling te kunnen geven. Onze cliënten moeten dan wel op u kunnen rekenen.  Vindt u het leuk om in eigen tijd iets te betekenen voor onze cliënten, dan komen wij graag met u in contact. Via de contactpagina op onze site kunt u interesse kenbaar maken dan nemen wij contact met u op. Wilt u alvast inspiratie opdoen dan kunt u ons vrijwilligersbeleid op uw gemak doornemen.
Dit beleid is te vinden via onderstaande link of download.